mer Fotboll! plz

Dåligt EM. Dålig turnering. Dåligt UEFA

Det blev en tråkig turnering i Österrike. UEFA gör inte skäl för namnet, Union of European Football Associations. Förmodligen eftersom den svenske giganten Lennart Johansson slutat och istället har någon löjlig fransman fått positionen. Det är ju meningen att UEFA's existens ska främja fotbollen bland folken, men det gör det absolut inte när man uppvisar ett så pass dåligt EM. Jag tycker inte Frankrike skulle gjort mål mot Holland eftersom van Nistelrooy i situationen innan, likadant skulle Spanien inte gjort mål mot Sverige eftersom Rosenberg, eller vem det nu var, blev kapad och det har vart många, många tveksamma situationer och dåliga domslut som visar på att domarna försöker tänka på sitt arbete, sin balans och regler när det egentligen ska vara så att de arbetar för fotboll och regler som är till för att producera kvalitativ fotboll. Reglerna är totalt stendöda i sig själva, utan är till för att ge utrymme åt fotboll som utförs av fotbollsspelare. Poängen med, till exempel, regeln att spela vidare -även om man skulle kunna ge en frispark - bör inte bedömas efter si och så bollinnehav utan efter om laget har chans att producera mål, vilket är poängen med fotboll. Ett av grundkraven för ett lags chans av att producera mål är bollinnehav. Frågan är alltså inte "ska jag blåsa i pipan eller inte?" utan "blir det här bra fotboll eller inte?"

Inte för att jag säger att domarna har någon lätt uppgift... Det är väldigt besvärligt med fotbollsspelare som konstant tjyvar, fultrixar, ligger och rullar sig i gräset och så vidare, men man måste ju ändå sätta rätt fokus. Som det är nu så är det inte bra. Sverige spelar fortfarande men jag vill inte titta längre, för det är så dålig fotboll.

Ett annat problem som stör mitt fotbollstittande är att jag brukar se det på TV. En direkt last som kommer från det är de usla kommentatorerna med sina dumma kommentarer och snabba käftar... En mycket dålig kombination. De verkar tänka "jag är anställd för att prata så prata gör jag", men de tänker inte på vad de faktiskt säger.
Nu kanske du frågar om jag har rätt att bedöma kommentatorerna, de kallas ju proffs och massa grejor och de är ju till och med med i TV! Jag tycker ett bra sätt att se sådant är att kolla på de egentliga proffsen, fotbollsspelarna. De kanske inte har jobbat alltför mycket med sin verbala förmåga, men de har som människor också sätt att uttrycka sig. I ett tidigare inlägg nämnde jag vikten av att HV71's Petrasek pekade på sin lagkamrat efter ett mål och på liknande vis ser vi också Spaniens David Villa springa ut och krama sin anfallspartner Torres, som sitter på bänken. Mycket riktigt var det Torres match. Torres och Puyol, kan jag för övrigt sticka in, tycker jag är Spaniens överlägset bästa spelare :) "proffskommentatorer" osv kanske säger si och så om Villa eller nån annan som gör några mål, men det är spelare som Torres det sitter i egentligen. Ett annat tydligt uttryck är när en illa spelande, svensk Petter Hansson springer ut mot en anfallare ganska långt ut på kanten vilket leder till ett ryskt mål i ryggen eftersom han lämnar en lucka bakom sig. De andra svenska försvararna kunde ha hunnit med att täcka upp bakom honom, men jag tror inte att det huvudsakligen är deras fel att markeringen inte sitter, utan de hänger inte med eftersom Hansson gjorde någonting dumt. Om du ser reprisen ser du att efter passningen går förbi så hinner inte den svensken med i ryggen, den svensken hinner inte med framför, den svensken hinner inte med och får skottet bakom ryggen och Isaksson gör ingen storräddning. Det talar till mig som om Hansson inte gjorde bra ifrån sig.
Till skillnad kan man se van der Sar rädda och kommentatorerna säger något dumt om svagt ingripande och blablabla, men han räddade, eller hur? Hans uppgift är att förhindra att bollen kommer in i det målet, och det gjorde han. Jag har sett honom flera gånger i Hollands mål med riktigt starka insatser nu i EM:et och han har kontroll på situationen. Ett av de få mål han faktiskt släpper in så tycker jag att det borde ha varit frispark innan och sen är tydligen Henry offside för Frankrike, om man studerar repriser. Det var vad jag hörde iaf.

Spelar det så stor roll då? Spelar det roll med ett domslut hit eller dit när man ändå kommer släppa in ett mål eller missa en målchans? Ja. Det är precis det som det gör. Konstiga domslut och sådant ger dålig fotboll. Fotbollsproffs blir irriterade, arga osv eftersom de förmodligen älskar bra fotboll och vill spela det och inte något annat. Precis sådan irritation är tillräckligt för att ge den luckan i försvaret som motståndarlaget kan utnyttja eller störa en anfallares kyla vid viktiga situationer. Om du har sett bra fotboll vet du att jag har rätt. Om du har sett Manchester United bjuda på målfest på hemmaplan så förstår du det jag säger. I fuckin' love the red, fuckin' devils!
Som det är redan nu så är det jättemycket nötarträning bland fotbollsproffsen för att kunna prestera bra även med alla störningar. Att kunna skjuta på rätt ställe i sömnen, även om hela världen är emot dig i form av domare, dåliga supportrar och vadän i världen. Ok att om man är stark nog så kan man spela bra fotboll även under dåliga omständigheter, men det är inte roligt, och fotboll är en lagsport med långa, jobbiga matcher, så den är nog extra känslig för sådant här, skulle jag tro.
På tal om dåliga supportrar så faller inte Hollands in under den kategorin! De har haft fantastiska supportrar än så länge och det är underbart att se så mycket bra fotboll och spelare som är ute och vinkar till dem efter matcherna. På TV har man visat långa filmsekvenser där spelarna plockar upp sina ungar och whatnot och bara chillar på gräset. I like.

Jag kom plötsligt ihåg en annan grej också. I slutet av Italiens match mot Frankrike innan kvartsfinal var det klart att Italien skulle gå vidare så spelarna på bänken kliver upp och kramar varandra och småfirar litegrann att de gått vidare. Då kommer någon UEFA-arbetare, jag tror att de sa att det var fjärdedomaren, och säger till spelarna på bänken att sätta sig ner. Sånt är så löjligt, dumt och dåligt.

Jag summerar litegarnn...
UEFA:s problem: Motiv och dömning - Det handlar om fotboll!
Sveriges problem: Petter Hansson - Ostabil och fumlig mittback
TV:s problem: Dåliga kommentatorer - Ett undantag var TV4-soffans Börje(Var det så han hette?)
Zlatans problem: Dåligt knä - och andra kroppsliga skador
Mitt problem: Ohelgelse - Jag är så arg och less på den

Sött och salt

ICA har en blandgodispåse som i princip är en kopia av Malaco Leaf's Gott & Blandat. När jag då ville skriva ett blandat inlägg känns det alltför uppenbart att ha "gott och blandat" eller whatever som rubrik, så då blev det ica-varianten istället ^^

Såg en bra film ikväll... I Am Legend med Will Smith. Ruggigt hur mycket jag kände igen mig för en vampyrfilm :P Will-gubben har haft bra filmer på sistone. Min favorit med honom är Hitch.

Såg, tidigare idag, en bra tennis-match i franska öppna, som är i full gång, mellan Ljubicic och Monfils. Monfils har tydligen vart grym junior och nu försöker han hitta sin plats tillsammans med proffsen. Ljubicic hade underbart spel i andra set, som han vann med 6-4, och jag satt och hoppades på att han kunde gå långt men i längden var fransmannen med hemmaplan, Monfils, starkare. I alla fall för den här turneringen :) Det var lite lustigt efternamn... Har för mig att "mon fils" betyder "min pojk", men... Han var bra på att spela en dryg match där han spelade säkert och väntade på tillfällen, misstag och övertag. I gem-pauserna syntes han sitta och äta lite banan och dricka sportdryck, vilket jag tror är en bra idé, för att hålla musklerna med glukos, i tennis, som är en ganska dryg sport. Bra kvalité på tennisen i vilket fall. Kanske blir att se finalen sen också, men det är ett tag kvar. French Open är ju en av världens största turneringar, en så kallad "Grand Slam"

Har hittat ett nytt, bra godis som jag tycker mycket om. Har bara ätit det i lösvikt än så länge, och bara när brorsan har köpt det, så jag har inte koll på det exakta namnet just nu. Men det är i alla fall en ganska stor oval grej som påminner om ett större S-märke, för er som är bekanta med dem. Hälften är skummig brun lite svagt kolasmakig medan andra hälften är géléig lakrits och de två går väl ihop och man får redigt med godis med väldigt härlig konsistens i munnen efter att ha tagit en. Välskapt för smask!

Åt bra mat för någon dag sen när vi lite småinveg svensk sommar här i Pite. Grillade färsk fläskfilé ute, relativt sent på kvällen, runt åtta. Satt ute, gjorde vi också, och njöt av fint kött, grillat med en god marinad med vitlök och honung, och till hade vi kall risoni-pasta med gräslök och örter samt sallad. Mums! Roligt när de två stora bröderna kommit upp från Ume :)
 
Grattis till alla nyexaminerade, däribland min brorsa som gått färdigt 5-årig jägmästare samt en stor skara 89:or som går ut gymnasiet.

Musik
Videor från någon japansk site med bandet Abingdon Boys School. Lyriken som syns är inte en naturlig del av videorna, därför det är fel i åtminstone den engelska texten. Jag kan bara vissa japanska tecken, men lyrik är ett jättebra sätt att träna sig. Efter några såna där videor lär man sig rätt snart "no", "ku" m.fl. De vanliga tecknen är ju en stavelse per tecken. Site:n är svårläslig :P men det är ju bara skriva i fältet, eftersom det förmodligen är ett sökfält, och trycka enter. Fast du behöver ju inte navigera eller läsa eftersom jag har länkat till vart stuffset finns! ^_^
Abingdon boys school gör i ovanligt många fall *grym* hårdrock. Jag är faktiskt djupt imponerad och undrar vart de får det ifrån mer än att de är japaner :D

Howling
Nephilim

Annars så kanske jag spelar Warcraft 3. Det är roligt att det finns många banor och variationer och ofta kan man spela en bra bana väldigt många gånger och det gör att man kan utforska och spela. Att utforska är väldigt roligt och det har jag pysslat väldigt mycket senaste året. Vandra över hittintills obevandrade marker =)
Jag spelar DOTA GoodGameClient, där betalda proffs också spelar, och så spelar jag en del mer lättsinniga banor såsom Shopping Maul(Clothes shop med H&M-loggan är ett väldigt bastant lag) på Blizzard's vanliga officiella servrar. Samlar lite XP, experience, erfarenhet, lite här och var och jobbar mot att låsa upp "pro builder" i Shopping maul så jag kan bygga IKEA-butiken, till exempel :)