Kulturellt


Många tenderar att hänge sig åt en kultur. Thailändarna var särskilt extrema på den punkten... Jib sa en gång frustrerat till mig "We are Thai people" och försökte försvara skumt beteende. Det är inte speciellt smart, i mina ögon.
Det är ju innehållet i kulturen man vill ha. Inte ett särskilt språk, beteendemönster eller något sådant. Värmen, energin, spänningarna... *Det* spelar roll

Är grymt hängiven till Thrill nu i dagarna :D spännande saker och sånt man inte känner till kan vara *så* intressant. Bara att stänga ögonen, gå fram och se vad som händer. Så länge som man interagerar, om så skulle behövas, kan man forma utkomsten till något väldigt bra :)



Namn


Jag funderar på att ge min själ namnet Akagi. Det betyder röd intimitet och är namnet på huvudpersonen i en anime-serie som jag plöjde idag. 26 episoder, ca 10 timmar då jag såg intro- och outro-musikvideorna rätt många gånger. Det passar dessutom utmärkt ihop med Atsuki, min kvinnliga karaktär, som också har högst level, ifrån Dungeon Siege II ;D

Väldigt bra anime... De spelar japansk Mahjong i Yakuza:n, den japanska maffian. Jag har framför allt spelat simpel amerikansk-kinesisk mahjong i form av datorspel och jag får nog ta och erkänna att det regelsettet dels var väldigt tamt och sedan att mahjong är en live-sport. Go och liknande som Pente är mer anpassade för internetspel. Den fantastiska mahjong som man blir alldeles kär i - inkluderad i Akagi, serien- är en gambling sport som handlar extremt mycket om dominans. Sport i allmänhet är mycket domination men japansk mahjong verkar särskilt anpassad därefter. Spelet är alldeles fyllt med deklarationer och domäner. Den västerländska mahjong jag stött på är väldigt feminin, vissa regelset kör till exempel med helt slumpmässiga blommor med massor poängpotential.

Ordspråk


En stängd byxa är jobbig att ta på sig

Vilse i skogen, hemma i tanken

Bättre bara fötter än bara ris

Lakrits är aldrig fel. Om inte annat, så är det roligt att se dem spotta ut det.

Hunger är bästa hyddan

Får du kanelbulla får du knulla

There's nothing like letting loose

Katten leder hunden - hunden äter katten.

Bättre en ung gam än en gammal.

Jubileum är till för att glömmas bort

Vem kan ignorera en hederlig inbjudan?


----
Mitt liv i ordspråk,
Olle Lindberg

Brutalitet om tillvaro


Rent brutalt kan man analysera ner hela livet i fem objekt: Kärl, hunger, energi, tid och tillfälle.

Säg att ditt kärl är ett tåg. Tåget har en motor - din hunger(nyfikenhet, ambitioner osv.) Den motorn driver dig längs en räls - din tid. Det finns också
växlar - tillfällen att byta vilken räls du färdas längs.

Brutalt sett så byter man inte tidsflöde bara sådär, utan man är beroende av en växel. I grekiska används orden chronos och kairos. Chronos är mer tidscykler och tidsflöden medan kairos är tillfällen-stunder.


I det perspektivet kan man ganska lätt säga att om man till exempel kommer i fart och försöker byta räls mitt i växeln så kommer man missa tillfället. Man måste bereda sig i mellansektionen för att ställa in för rälsbyte. Jag kan inte exakt tåggrejen, men det blir ju så. Bara man sköter sig hyfsat blir det hur som helst inga problem, så man ska inte stressa för mycket.
De mesta beslut man tar blir ultimat vart man investerar de tillgängliga resurser man har. Vilka rutter? Vilket företag? Eller om man faktiskt kommer använda det kärl och den motor som faktiskt är tillgänglig. Man skulle ju kunna bruka energin till att köra fram lite... backa... köra framåt... tillbaka... in på en räls... tillbaka till en annan... alltid bara små sträckor och aldrig riktigt komma någon vart.



Godhet, Ondska... vad är det?


Att vara god, ond eller neutral är olika inriktningar. Neutralitet ställer sig öppet för någon annans syfte. T.ex. är pengar ett neutralt medel och kan användas till olika syften.

En god inriktning med offensivt syfte är offensiv baserat på försvar. Godheten säger "anfall är bästa försvar", eftersom det ultimat är försvar som godheten har i tanken. Exempel är: En mamma som blir aggressiv för att försvara sina ungar, en följeslagare för att försvara sin lärare, ett folk för sin kung... Om det nu ter sig att mamman sliter något i stycken, så är det inte ont, utan gott. I bibeln omnämns det här t.ex. när en profet blir retad och det kommer ut två björnhonor och river ihjäl 42 av barnen. Björnhonorna är mottagliga för den formen av god inriktning eftersom mammaaggressiviteten är naturlig för dem.
I min klassuppdelning, som jag har vart sugen på att dela här, så är Shamanen representerat av en björn och är en god klass med betoning på defensiv.
En god inriktning med defensivt syfte vårdar och när. "Nursing"...
"... to nurture it." - Master Oogwë, Kung Fu Panda

Ovan nämnda godhet är framför allt ett huvudtema i nya testamentet, eftersom det är det som är relevant för en lärjunge till Jesus, "de nya skapelserna"(biblisk terminologi)

En ond riktning är inte baserat på någon annans vilja, utan sin egen. Den drivs av behov framför allt. Man försvarar det man själv uppskattar och anfaller för självtillfredställelse.
Ont beteende är intimt, känsligt och skamset. Det är beroende av en trygg plats med rules, boundaries och limitations. I bibeln är det beteendet helt enkelt summerat i "Nej, sök först Guds rike och hans rättfärdighet, så skall ni få allt det andra också." Biblisk tro handlar om att ställa sig under Guds auktoritet och väl i den sfären, så kommer han se att ens onda uppsåt blir omhändertagna.

Oavsett om man behandlar bibeln eller ej så är det här huvudpunkten i Thrill. En sfär, full i kraft, där man får uttrycka sin onda sidor genom att vara våldsam, otäck, skamsen, stolt(harakiri), stridslysten osv... sådant är ont.

I bibeln, som är en högt kvalitativ kulturell text, så talar Jesus om att Mose och profeterna anklagar (
Joh 5:45) plus att det finns t.ex. en sekvens i Uppenbarelseboken där det finns andar som begär hämnd. Hämnd är ont. Alltså föreslår det beteendet att de som blev frälsta i gamla testamentet är demoner som naturligt beter sig ont, till skillnad från de som blir frälsta genom tro på "Sonen".

I mina anteckningar så har jag satt Demoner synonymt till "Armén" än så länge. Förslagsvis är det dem som Gud refererar till genom att säga: "Jag är HERREN Sebaot[~Tsebwåwå]" (Herre över Härskarorna)

Härskarorna är också ett ont koncept i bibeln: Joel 2:9 "De stormar in i staden, rusar fram på murarna,
klättrar upp på husen, går in genom fönstren som tjuvar
" - Tjuvbeteende är ont.
...
"13 Riv sönder era hjärtan, inte era kläder,
och vänd om till HERREN, er Gud. Ty nådig och barmhärtig är han,
sen till vrede och stor i nåd, och han ångrar det onda.
"
...
"11 HERREN låter sin röst höras framför sin här.
Mycket stort är hans härläger, stark är den som utför hans order.
Ty stor är HERRENS dag och mycket fruktansvärd.
Vem kan uthärda den?
"
... Uppenbarligen text med ont uppsåt. Hela andra kapitlet i Joels bok är väldigt rekommenderat!

Denna HERREN är enligt bibeln den som fullt bemästrar de fyra sfärerna.
Om dessa kan man tilldela:
Thrill, Brutality : Ont
Travel, Special: Gott

Alltså är HERREN perfektionen av ondska och godhet i en fullständig enhet.

Demoner


Något som är vitt spritt är att klanka ner på demoner. Ser man t.ex. på anime så ser man vad ett folk som faktiskt är lyhört för det andliga säger: Demoner är onda, men det kan vara helt rätt!

Ordet demon kommer från grekiska daimon. Från början var aldrig daimon nödvändigtvis illvarslande, utan bara en lägre form av andlig kraft. De kunde ge avvägda råd och hade många influenspunkter.

Kristna, vilka jag hatar och vars hela kultur jag förklarat krig mot, vill gärna få det till att ont är dåligt och demoner är fel. De bänder bibeln för att försöka få den att säga vad de själva behagar. *Om* man läser på riktigt kan man se om det enda bibelstället som innehåller ordet "demon" att det inte är vad de tror på.

boken Jakobs brev, kap 3: "13 Är någon bland er vis och förståndig, då skall han visa sina gärningar genom ett klokt och vänligt uppträdande. 14 Men bär ni på bitter avund och stridslystnad i ert hjärta, skall ni inte skryta och tala emot sanningen. 15 En sådan vishet kommer inte ovanifrån utan är jordisk, oandlig, ja, demonisk. 16 Ty där avund och stridslystnad råder, där råder också oordning och allt som är ont. 17 Men visheten ovanifrån är först och främst ren, vidare fredlig, mild, foglig, fylld av barmhärtighet och goda frukter, opartisk och uppriktig. 18 Rättfärdighetens frukt sås i frid och ges åt dem som skapar frid."

"En sådan vishet" betyder att stridslystnad är en form av vishet, att det har sin plats i Travel-sfären. Han berättar om just den visheten att den är själsligt känslig. Folkbibeln översätter "oandlig", men det är helt åt pipan. Psuchikos referar till själen, och översätts i den engelska översättningen jag har här: "sensual". Modernt språk skulle jag säga att uttrycket "touchy" är väl passande i sammanhanget.
Jaha... så det han pratar om är att den här visheten trivs med oordning och allt som är ont.
Ondska bör betecknas som en riktning, och riktning är ju den ena pelaren i Special. "Allt" kan man säga är den andra pelaren i Special. Special är "Allt Ditåt"/"Allt Framåt"/Tid/Liv beroende på vilken benämning som du föredrar :P. Oordning är en del i Thrill, liksom en rufsig frisyr.

Det han i grund och botten behandlar är om att kontrollera skryt och så ha möjlighet att bära rik frukt. Hela boken i sig handlar väldigt mycket om självkontroll och den här versen hör precis ihop med det... att vissa saker som du har inom dig kan du inte snöra ut hursomhelst eftersom det är ett touchy ämne. I de här sammanhangen var det väldigt blandat med sådana som man kallade "barn" eller "unga" i tron som de äldre och starkare skulle värna om för att alla skulle kunna växa tillsammans. Det är en väldigt stor del av innehållet i Nya Testamentet.

Ja, om det demoniska nu har sin plats, vad är det då som är fel och dåligt på riktigt? Om man vill vara bibelfokuserad så använder Hanok ordet Sataner och bibeln använder Satan, oren ande och fallna änglar. Dessa använder kraft osunt - FEL. De är falska, inte framför allt onda. Även här säger ju bibeln att Satan framställer sig själv som en ljusets ängel. Ska man trycka en falsk 100-lapp försöker man göra den så lik som möjligt, så att folk ska missta sig.





Om man inte bryr sig om bibeln eller kultur och ändå inte vill att det här ska vara bortslösad läsning..:
Svenskt offensivt språk använder t.ex. "djävlar" och "satan". Ordet djävul härstammar från diabolos och betyder satan - en som förtalar. Dessa termer talar alltså om det falska folket av Satans rike.
De används vanligen genom att argt skälla "Satan!" underförstått: "ditt äckel är dåligt."
Eller när man är imponerad: "Satan..." exempelsyfte: "dåligt att jag inte redan har mer av det här sedan förut."

Att använda de termerna i välmenande syfte bör betraktas som fel. Att hålla fast vid, uppskatta, ära eller bete sig på något liknande vis i samband med dåligt, fel och falskt är dumt.

facebookstök

Finns ju roliga grejor med facebook om man bökar runt litegrann. Ytligt är tråkigt, som jag brukar säga.

DEEEEEEEEEEEEEEEEEP!!!!!

anyway... Stötte på en härligt makaber grupp: "Arbetslösa Konstnärer". Som visningsbild så är det en målning av en fet tant som ligger på sida i en soffa med en del päls på ryggstödet. Väldigt bra bild :) Huvudsidan är fylld med uttalanden i stil med, parafras: "En konstnär vill älska, skapa, inspirera, leva... En arbetslös konstnär gör bara det sista, och det knappt..."

Det tenderar bli så att mer seriösa grupper och Bli ett fan av-användare är enormt tråkiga och stagnanta medan de som har en lagom nypa av galenskap blir riktigt bra. Finns det inte något skönt citat att livet och kärlekens bästa recept är med en nypa galenskap? Numer är det ett ordstäv i alla fall.

`Brutality!*-,·.


"Huh? Huh..? HUUUH!?" - Huh-kyoudai, Eyeshield 21



Kanske ska anknyta de fyra sfärerna till tidigare upplagda kraftdiagram..

Manipulation-Manifestation --- TRAVEL
Excitation-Transformation ... SPECIAL
Judgement-Resilience +++ BRUTALITY
Alla: THRILL

Om man pratar om Resilience kan det vara lätt att känna igen Brutality. Brutality bryr sig inte och störs inte. Om du kommer med gift, offensivt språk, kyla... I allt så står Brutality resilient och blir inte påverkad utan processar bara igenom allt.

"Jasså, min lever fungerar inte? Bäst den läker då, för jag har tänkt gå och äta glass."

"Hmmm... det är en bit kvar till glassbaren, men min kropp orkar inte gå mer. Jag lägger mig väl och sover här en sväng, så kan jag äta glass sen"

"Värst vad det var vingligt och gå. Verkar som om jag är rätt yr. Yr... vaken! HAHA! Meeeeeh, jag vill ha glass... *stapplar fram*"

Supremacy


Runt jultid så är det en del roliga hemvändare som man finner i Pite. Idag ringde plötsligt barndomsvännen Johannes och kom sedan förbi. Han har ju också fastnat i Fjollträsk en vända, så han uppskattar nog våra välsnöade vidder. Tyvärr är jag så tråkig att jag har ju inte tagit några bilder, även fast vi var ute på värsta fina långpromenaden med ample opportunities, bl.a.

Väldigt skönt ute. Jag tycker inte alls -15 är för kallt. Även om det blåste nu så är det alldeles lagomt utan långkalsonger när man har lite tempo i steget. Jag började vänja mig vid att gå kyliga promenader när jag gick från busstation upp till "Japan-Jocke" i gymnasiet innan man tog körkort. Jeans, bitande köld och inga långkalsonger. Då mår man bra...

Men iaf så hade vi a cruel time. Visade upp mitt livsverk om de fyra sfärerna för Johannes och mycket riktigt så förstod han det mycket väl. Man kan nog säga att han är någon sorts expert i kraft och "the Fantastic Four" och det får ju jag bestämma som utvecklat konceptet. Jag skulle säga att han har näsa för saken. Vanligtvis när man träffar honom så nämner han, eller till och med visar, något intressant kraftsammanhang och det har pågått sen vi var kids. Jag har äckligt bra minne och skulle kunna dra otaliga stories, men vem orkar hålla på så?

Slutligen kollade vi på Kung Fu Panda som är en film så tjockt med bra. Dessutom verkade den produktiva dagen i att det var den överlägset bästa gången jag sett filmen. Arigatou gosaimasu, Nils-kun, Johannes-kun.
Mata ne