Bra film - Volym I

Jag har sett fyra ruggigt bra animéfilmer senaste två veckorna som ungefär alla borde se. Alla som nu vill se bra film då... en av filmerna undantagen, möjligtvis

Wonderful Days
Metropolis
Spirited Away
Steamboy

Spirited away hade jag redan sett en gång, men nu äger jag DVD:n själv *stort grin*. Jag blev smått överraskad att jag faktiskt missat att se de tre andra höjdarfilmerna, men nu har jag sett dem flera gånger :)

Wonderful days är en koreansk film med stor budget. Att den är ENORMT snygg och har bra stämning är väl tyngdpunkterna i den filmen. Koreanska är lite konstigt språk att ha i film, men man vänjer sig efter en stund. Inledande motorcykelscenen vet jag inte hur många gånger jag sett... fem-sex kanske?

Metropolis är något av en hyllning till skaparen av Astro Boy och grundaren till dagens moderna anime. Det är skön story i den och den är snyggt gjord i en framtida storstad. Ett stort minus är att de försökt göra en jättestor plot i en normallång film, den här filmen kom ut strax innan det blev så populärt med långa filmer. De försökte väl vara humana mot de mjukrumpade och ville samtidigt hålla inne budgeten lite, men det lämnar en del otäcka hål som inte alls är bra för känslan i filmen. Jag har nästan svårt att bara hitta på varför mitt i allt alla huvudpersoner befinner sig på samma ställe... Men det gör inte så mycket. De snygga omgivningarna och det bra soundtrack:et ger så pass bra känsla i sig så bara man har en positiv attityd är det en riktig njutarfilm. Om du inte orkar se fyra filmer, skippa den här och se de andra.

Spirited Away är världens bästa utgivna film i världen. Delad första plats. Se den och se den flera gånger. Men frossa inte för mycket ostbågar, då kanske du blir en gris

Steamboy är den mest kostsamma animefilmen genom tiderna. Det är killen som gjorde mangan och filmen Akira som gjort den här filmen också, Katsuhiro Otomo. (Han fyller år samma dag som jag gör!) Akira var det första seriösa anime jag såg för några år sedan och sen dess har jag vart kär och fast och vill aldrig därifrån. En kompis tyckte det var otroligt att jag fastnade när det första jag såg var Akira, den är lite galen. Det är däremot inte Steamboy. Steamboy är en rakt igenom högkvalitativ film. Orginell, bra karaktärer, bra story, jäääättesnygga animationer, bra tempo osv osv. Den känns så lång för det är så många höjdpunkter, men så kort för den är så bra. Bästa betyg i allt får den. Bara lite för lite stämning och käsla för att jag skulle tycka att det hade varit en värdig the #1 spot.
För övrigt har Mr Otomo också del i Metropolis

På tal om the #1 spot kanske du undrar hur det fungerar. Jo, en recension av mig beror på hur pass jag blivit underhållen. Man kan bli underhållen känslomässigt, intellektuellt och viljemässigt beroende på skönhet, musik, flöde, tempo, idérikedom, tankegångar, metaforer, identifieringssituationer, hål man behöver fylla igen och så vidare. En del förstår inte att filmer lämnar hål och frågar därför i onödan om saker ingen vet så jag vill passa på att tipsa om att det är bra att vara tyst när man ser film. För det mesta. Framför allt vad gäller frågor. Eller negativa kommentarer. För det mesta.
En bra film ser man inte på, den är man inne i. Det är ett nyckelord. Det är också en av anledningarna till varför bio är bra. Där är man omfamnad av ett ljus som studsar ut från en duk istället för att det lyser rakt på en. Jag såg faktiskt det i en dokumentär på Discovery.
Eftersom man då kan bli underhållen på så många vis och det finns många perspektiv att se saker ur så kan man inte säga att något ensamt är tillhör the #1 spot. Utan jag har en liten samling med filmer och serier som hamnat där. Detsamma gäller musik. Vad gäller mat och godis så är det så olika beroende på humör och tillfälle så jag vet inte om man kan sätta något på en riktig sån förstaplats ens som samlad tropp.


Wonderful Days

God morgon, god morgon, god morgon, som en god vän till mig brukar säga

Det är härligt när man vaknar och det känns i kroppen att man ska nog sova lite till. Varmt är det och man liksom suger åt sig värmen som om man är hungrig efter den. Det ligger ett mysmoln i hela hjärnan som gör det ack så roligt att blunda.
- Bara en liten stund till

Jag sov väl en 7 timmar och sen efter frukosten tog jag några småslumrar till. Det var mysigt och även om en del av mig vill prestera och tycker att onödig tid har gått bort så kan jag inte annat än känna mig fri och tillfredställd, med frid i hjärtat.

Jag tycker inte att man ska älska sömn, det finns alldeles för mycket att göra, eller vara lat, då får man lida själv. Men i bra doser är det härligt att bara njuta av det. En god sömnrytm tillsammans med lite hårt, fysiskt arbete och frisk luft kan ge en mycket nöje.

Arlandakatastrofen

Fortfarande jultrafik här på Arlanda och jag fick ta på mig FlyNordic-körningarna idag. Ganska lätt jobb, ganska lite att göra och ganska fritt från strul. Mellan 20-01 fanns det inte längre något jobb för mig. Det är då man älskar stämpelklockor. Tänk ett jobb där man kunde få ha varit hemma i fem timmar och få betalt...

Så vi var och åt på Arlanda. Jag hade redan ätit ordentligt på middagsrasten och bullar till efterrätt, men lite mat får man ju alltid ner. Alfredo's var restaurangen vi hamnade på. Där insåg jag att ätbart och Arlanda inte går ihop. Jag har tidigare nämnt ett fik som inte höll måtten, jag kan säga att flygplansmat inte alltid är en höjdare och personalmatsalen, till min förvåning, håller inte alltid det mått man kan förvänta sig. Tillägningsvis märkte jag nu att Alfredo's är en restaurang utan klass och när det andra alternativet är McDonalds har jag dragit slutsatsen att Arlanda är ett katastrofområde vad gäller mat.
Hur kan det vara så att ställen som inte har speciellt bra mat har de bästa lägena som Arlanda och jag har även hört om ställen i Stockholm, även om jag inte varit där själv. Bara för att det är sånt flöde av människor och att de kommer köpa mat hursomhelst betyder det *inte* att man borde kunna servera så dyrt och så låg kvalité. Ok att det är dyrt, men då måste man ändå prestera något. Det är orättvist om alla bra matställen med god mat får nöja sig med få kunder ute i knappt kända förorter där de aldrig får ihop nog med pengar till att köpa ett stort ställe med bra läge så att de kan få förtjänst för att de är de bästa i Sverige. Alfredo's verkar satsa huvudsakligen på pasta, pizza, kebab och sallad, som populärt är. Ändå serverar de mig en pizza med sotig botten, till högsta grad bestående av deg, med knappt någon fyllning. Den fyllning som finns smakar knappt något. Det godaste på pizzan var pizzakryddan, men den fick man knappt något av. Ost, tomatsås... nej... jag vill inte tänka på det mer. När man väl sitter där och äter så spelar de dålig musik som föreställer någon sorts pop-r&b och sen så hakar skivan upp sig så den står bara och hackar. Enda musiken man hör nu är personalen som springer omkring och försöker ta reda på vad som egentligen hände med ordrarna, liksom de har försökt göra senaste tio minutrarna. Om jag inte missförstod blev en kund faktiskt tillfrågad vad hon beställde *två* gånger. Tragiskt.

Ära till de sant bra matställena och fiken i Sverige! Må kvalitén segra i välmåendets namn!

Kanelsnäckor

Bullar och mjölk är ju en sjuk klassiker. En del håller också fast vid att gratis är gott. Idag på jobbet fick jag på sätt och vis gratis bullar med mjölk så det är ju bra. Men är mjölk verkligen den bästa drycken till bullar? När det är sådana med ganska mycket kanel, som inte är så söta som mammas bullar, tycker jag det är svårt att hitta en passande dricka. Varken juice, saft eller läsk passar riktigt bra... Om det är morsans egna, nybakade, varma bullar då har jag allra helst en riktigt söt saft till. Då känner man att man lever.

Plötsligt får jag idén att te är nog det bästa. Ett milt te skulle nog vara den perfekta matchningen. Ska prova det sen när jag får tillfälle. Det funkar ju inte att man äter något så gott som en god bulle och sen så rinner det ut i dålig eftersmak och irritation. Det är ju som att leverera en låda fina glas och sen krossa allt när man packar upp det.

Äta när man som minst vill


 Idag var jag inte så sugen på att laga till en massa mat så det blev mackor och fil till brunch och sen en havregrynsröra till fruddag. All denna frukost förde mina tankar till barndomen som mjökallergiker. Frukosten är ju ett litet känsligt mål eftersom kroppen är halvt i svält efter nattens dvala och kroppen är i obalans så känner inte för att äta eller så sover man länge och blir sen... jag vet många svenskar som låter bli att äta överhuvudtaget. Då i min barndom så åt jag torra flingor eller mackor oftast. Men man fick hitta på lite tricks ibland för jag kunde bli less det om det var för många dagar i rad.
Påhittighet är bland det bästa när det kommer till att göra mat och jag lärde mig mycket dyrbart som jag behållit än idag :)
Här kommer några exempel på galet frukostfix

För mjölkallergikern:
Corn flakes och ostkrokar
Havregrynsröra - Blanda havregryn, kakao, några korn salt och ganska mycket socker och rör om. Tillsätt vatten och rör om tills det blir lite saftigt istället för torrt. Om du vill ha lite extra mumsigt så smält smör eller ett bra margarin och rör i innan vattnet också. (kakao piggar upp, socker och havregryn många kolhydrater. Sockret kanske inte har så bra sådana, men det får man ta. Ett glas juice till så är det perfekt ;)
Mörk, mjölkfri choklad med havrefras, fullkornshjärtan eller annan god, matig flinga.
Chips och nötter - För den som tål fett i den känsliga morgonmagen.

För mjölktoleranta (sådana som mig :) :) :) :)
Havregrynsröra med mjölk
Havrefras i en tallrik mjölkchoklad - Jag rekommenderar mörk choklad framför oboy som mest är socker och restprodukter. När jag drack mjölkchoklad förr - jag tjuvade lite och tog några allergiska reaktioner ibland- så var blåvitts pulver starkt och bra och så tog jag en eller två matskedar. Nu vet jag inte vad som är bra när blåvitt är borta.
Snabbnudlar i gräddsås - Blanda kryddmixen och grädden, gärna matlagningsgrädde, gärna fet grädde. Bara snabbnudlar ger inte så bra blodsockerkurva. Man behöver långsam näring så på morgonen

----

Själv har jag däremot kommit fram till att hela mack-o-fil-grejen är dum egentligen. Ge mig en pizza på morgonen så blir jag glad! Om jag inte får riktig mat till frukost äter jag helst bara en massa färsk frukt och nöjer mig så. Nyttigt, gott och saftigt! Man vill ju egentligen helst inte äta torrt på morgonen

Juldagen

När jag pratade med min jobbarkompis på julafton insåg jag att juldagen alltid bara blir en mesig liten parentes när man äter rester från firandet, tar det lugnt och det är väldigt lite som händer. Jag kände att jag ville göra ändring på det här och konstaterade: "Imorgon ska jag ha mitt livs bästa juldag"
Tyvärr är inte citatet exakt, jag kommer inte ihåg exakt vad jag sa, men det var något i den stilen.

Trofast vid mitt ord så fick man sig en fantastisk dag. Lagade mat som jag aldrig gjort förr, och det blev jättebra. Ett halvkilo frysta grönsaker i en finduspåse stekt tillsammans med chicky bits. Väl upp-spice:at var det en kanonhit! Innan jag åt det såg jag världens, delad första plats, bästa utgivna film, Spirited Away. Fick den i julklapp igår. Så först en film, sen krubb och sen lite vila på det. Jag vet inte vad du tycker men att vila en stund på dagen är bland det bästa som finns. Några av mina bästa upplevelser i livet tror jag har varit när man lagt sig och vilat dagtid, gärna med lite mat i magen. När jag vaknade sen var jag så otroligt tillfredställd och hade sådan frid... Det var bara att mysa. En liten tanke slog mig att jag skulle kliva upp, men det hände ju inte, kan jag säga. Ett fel som många gör, framför allt män tror jag, är att efter man hittat något som är bra så ska man vidare och hitta nästa bra sak. Njut av det som är bra så länge du kan, tycker jag. Sen när man hittar något bättre går man vidare. Man behöver inte lämna något bra om det inte finns något bättre, det skulle ju vara ren dårskap! Inte var det sämre att jag somnat med musik på så när jag vaknade och låg och njöt där i soffan, i värmen så hade jag lite skön musik att lyssna på också

Mmmmmmmmm...

Raderat 19-10-07

Raderat


youtube har tagit bort länken... du har missat det roliga :P
jag länkar inte mer till youtube, tror jag

God jul!

God jul och gott nytt år! Fast gott nytt år är väl inte riktigt ännu... dum fras det där egentligen.

Den här julen har jag missat det mesta av Kalles julafton för första gången i mitt liv. Jag har också inte firat med min familj för första gången i mitt liv. Det är första gången i mitt liv jag jobbar på julafton. Det är första gången jag firar jul med LSG-familjen. Det är första gången jag sett Hajar som hajar... Ja, det har varit många första gången. Men det har vart förfärligt roligt.
Gitarr, musik, film, anime, snacks, buddy-talk... En inte så utstickande sällsynt dag som förr, men ändå väldigt speciell.

På jobbet gick vi upp på Robert's coffee och fikade en rätt så medioker/dålig fika i rätt så bra miljö(jag satt och tittade rakt mot Thai's jumbojet, vilken vars flight snart ska ta mig iväg) Mer intressant var det att spankulera i de långa, tomma korridorerna. Det är något speciellt över att ha utrymme. Med det räknar jag, förutom andrum, tid och frihet. Frihet någon timma tills vår flight landande i alla fall.

Fika är bra - speciellt om det dessutom är gott. Något som fick vänta tills jag kom hem på kvällen
Tid är bra - för mig kändes det som om stressens betryck över Sverige var helt borta hela dagen
Andrum är bra - Något som en svensk tar för givet om de inte har råkat vara i Bangladesh, Indien eller Japan.
Frihet är bra - Att inte känna sig tvingad att göra något kring jul bara för att man ska.

Var längesen jag spelade gitarr också. Det kändes härligt att få småjamma lite och plinka på några gamla favoriter man knappt hört på länge(ingen annan spelar ju ens egna låtar) Härligt öm i fingertopparna blir man

Tennisboll att gapa över

Bjuder på en länk idag också! Supertennistalangen Roger Federer spelar otroligt bra

http://www.youtube.com/watch?v=2Hp-EArV6s8

Ny morgon

Sitter och äter rosa marsipanhjärtan jag fått i julklapp av en god vän och tänker på hur brutal nöten mandel är. Den perfekta touchen bakom genialiska mazariner, semlor, tårtor och mycket, mycket mer. Var skulle en bakverksnjutare vara om det inte vore för mandeln? Sen används det ju till mycket annat riktigt gott också. Mandeln har en naturlig sötma med smak som är bland det bästa som finns att få tag på, helt enkelt.
Mandel, almond på engelska, har med betydelsen "början" att göra varför jag tror att det är en blomma som har högsäsong just nu. Mandeln är bland det första som blommar och den håller inte tillbaka utan drar på rejält med blomster! Årets mörkaste dag har passerat så från och med nu blir det bara ännu mer sol för vår del. Vem kan inte hålla med om att det hela mysiga med julstämningen är lite mjuka ljus, arla morgon och den lite frusna, mysiga stämningen som man just kan identifiera med morgonen. Att sitta i en varm morgonrock med mystofflor på fötterna och en vam kopp te i handen tidigt en morgon, det är julstämning.
Se natten är förbi, morgonen har kommit. Njut och var glad

http://sv.wikipedia.org/wiki/Mandel
- Schysst att mandeln är besläktad med persikan, det är ju en annan av mina absoluta favoriter.

Juletid och första introduktion


Tänkte jag skulle starta den här bloggen eftersom jag jobbar under julhelgen och tydligen ville folk höra av mig. Dessutom är det så att jag ska flytta till Thailand en sväng.

Så nu är den startad och det rullar in lite inlägg om saker jag gillar och lite vad jag gör också. Då slipper jag hålla koll på att jag har berättat för alla som vill veta och så utan då kan du ha koll på mig istället.

Jättebra! Halleluja!

Jag är Olle Lindberg, 20 år levda, LSG-arbetare med Märsta som huvudsaklig vistelseort. Märsta ligger utanför Stockholm(Fjollträsk), för er Norrlänningar som läser det här.
Titeln LSG-arbetare lägger jag däremot snart ifrån mig då jag har min sista dag där den 28:e december. Det har varit gott att lasta flygplan på heltid i 6 månader, men nu drar jag vidare. Det är snyggt också att stanna på exakt 6 månader :p
Där firar jag också mycket av min jul! Imorse vid 05.00 anlände jag till spöklika LSG-huset, fick reda på att min chaufför är Hannes Tomteloft(han heter inte det egentligen, men nästan) och gick ett 13-timmarspass till mötes. Föga anade jag att jag skulle vända cargo på både Novairs(Apollo) Airbus 330 och Britannias(Fritidsresor) Boeing 767. Efter det kom också en körning topflight med en lastbil full av salesvagnar. Låt mig säga så här, det var tur att jag hade en ca 1½ timme lång lunchrast, eller vad det var, så jag åt lunch två gånger.
Cargo(eng. frakt) är alltså sådant som ska i lastutrymmet på planen. Ett område där jag normalt inte håller till, men nu blev man bistert nedsatt att slita i smutsen på de låga nivåerna och lasta aluminiumcontainrar vi kallar "burkar" här på ARN, förkortningen för Sveriges största föroreningscenter.
Arlandajobb i all ära med soluppgångsvyer, miljonmaskiner och långa raster under lågtrafikstiderna på dagen... Ibland får man använda våld på jobbet.

Men bra var väl det! Jag hade nämligen varit lite arg under natten så jag hade varit uppe och krigat vilket ledde till 2½ timmas sömn. Jag känner mig lite mindre överenergisk nu. Fast fortfarande om jag tänker på någon tävlingsaktivitet typ tennis så blir jag anfådd och får muskelkontraktioner.

Är det här normalt att göra när man är arg? Kanske du undrar.
- Det är det för en man med passioner.
Gissa varför actionhjältar säljer? Gissa varför det finns en idealman som klubbar folk där han går fram, eller ännu hellre, klyver dem med samurajsvärd.
Jag lever hellre ett liv där det händer något istället för att vara en åskådare, en död som ligger i sin grav och studerar när maskarna äter upp hans kött.

Världens bästa godis


Här kommer en schysst liten lista som kommer uppdateras eftersom, men vi börjar väl här. Än så länge får jag kalla den "Sveriges bästa godis".


- - - Godislistan

HÅRDA, KLASSISKA Turkisk peppar - Vem vill ens ha de där mjuka grejorna när de inte är hälften så goda? Och vad är idén med de sura ens? Nänä... Lite sår i gommen får man ta. Ska man äta gott får man lida smått (ingen biblisk princip, men...)

På tal om gomsår kan vi ju ta några fler såna favoriter

Karamellpojkarnas Icemint - inte de man köper på push-bricka utan de på lösvikt som har ->surt pulver<-
Karamellpojkarnas cola-kulor och blåbärskulor[kan man göra sånt här gott med blåbärssmak? Något ingen annan lyckats med?] Tilläggningsvis salta kulor också, men de får man inte sår i gommen av eftersom man tuggar sönder dem för de riktigt härliga lakritssmulorna :P~~ [ja, jag har fått sprickor i emaljen pga sånt här]
- de här som man köper 6 av för 1:- i en liten plasttub (edit 25-10-07 tog bort tuttifruttikulorna eftersom Zoo är godare, men samma smak typ.)
Kryptoniter, MED surt pulver
Hallonlakrits igelkottar
Salmiakdiskar - vet inte vad de heter men de är bruna, lite platta, vassa i kanterna och mördande goda. Har skurit mig sen de kortaste barnsbenen
Stihl-godis - Motorsågsreklam i form av apelsinguld. Som bärnsten, en riktig svensk skatt, mums!
Polkagrisar

Man kan tala om hårt godis som är gott men som inte manglar räfflorna i övre delen av munhålan.

Mintolux - Jag kan erkänna att de är bra och säljer som smör i småland, även om det inte är någon personlig favorit. Jag kan inte ens namnet på dem, var tvungen att kolla karamellkungen.se. Det attraktiva är ett något sprött hårt yttre med fräsch minsmak som rensar munnen för att sen gå över till ett riktigt, riktigt segt inre av en något salt kola. Om man ser på fudge förstår man att receptet på en bra kola är salt och fett. Om man inte heter Werthers orginal och försöker sälja genom att utnyttja farfar(tänk reklam) som inte får äta för mycket salt för hans blodtryck.

och allt det där man glömmer... men det kommer sen. Om du vill påminna mig om din personliga favorit är det bara att skriva en kommentar

--- Sen kommer ju underbara favoriten ooo lakrits ooo. Hur skulle världen se ut utan lakrits?
- Res utomlands och du får veta T_T Kanske *det* viktigaste att ta med sig i handbagaget!
Kommentar: Om du kanske råkar vara riktig lakritsfantast vet du att mycket av det man i Sverige kallar lakrits inte är lakrits eller knappt är det för det innehåller så lite. Men i vissa fall behöver man kanske inte hårdra tyckte jag
Tips: http://sydsvenskan.se/varlden/article121218.ece
- Du säger kanske "Va? Är Italien lakritsexperter *också*?" Svaret är: Ja. Italienarna är det gastronomiskt mest framstående folket i världen med pasta, pizza, glass, kaffe, örtbladskryddor och mycket annat av högsta kvalité. Men de går mycket på tradition och bra råvaror så med lite svensk teknik och uppfinningsrikedom kan man gå ännu längre :) Bara man tar lärdom av de gamla och visa

Häxvrål
Malaco ORIGINAL Salt sill- Inte deras nya salmiakförstörda Tjernobylfiskar
Andra märkens salta sillar- Finns några riktiga guldkorn här i små påsar man kan hitta. Jag är normalt inte för sånt lakritspulver på utsidan á la djungelvrål som bedövar hela munnen och bränner ut smaklökarna men många av det här slaget har ruggigt god lakrits on the inside(lite engelska för att höja businessnivån) Jfr karamellkungens saltskallar vilka är vanliga i dagens svenska plockgodishyllor.
Citronlakrits - Inte med sur citron eller för mycket lakrits. Mycket, söt citronfyllning. Gärna de som är inslagna i papper som man köper i taxfree på finlandsfärjan :P~~
Lakrifun - Varför döpte man om dessa från "Skolkritor"? Jag vet inte.
Haribo lakritsnappar - Jag har aldrig varit så glad över att något har fastnat i mina tänder så man ser ut som om man har hela käften full i amalgam
Salta pengar med romerska siffror I, II, III - Favoritgodis under en lång period när jag var liten. Nu är de väl ett svunnet minne. Men det var ruggigt god lakrits
Malaco salta snören - Leka med maten är alltid ett +
Salt och blandat - sjöstjärnor och salt chilli
Panda lakrits - Dynamitkubbar, som jag brukar kalla dem. Fråga mig inte varför... Ser ut som ett packe dynamit... Blå låda betyder salmiak och röd låda söt lakrits
Bassetts lakritskonfekt - Tråååååkigt... Är inte med här för min skull utan för alla de som föräter sig på de här tråkmånsarna som lämnar dig med sur tunga och dålig andedräkt. Bara för att ett godis är lite roligt att tugga på och man kan äta 100kilo utan att knappt märka det betyder det inte att det är bra för det. Och NEJ, vingummi, som smakar konstgjort, konserveringsmedel och restprodukter, kommer inte med på den här listan förutom i den här kommentaren!
-- Jaha... nu kommer man bli kapad och ignorerad också... Att leva efter sanningen kan kosta ibland.
Cloetta lakritsbåtar - Det godis med flest dåliga kopior tillsammans med hallonbåtar?
Salta kastanjer - Gott godis från haribo som har slutat produceras i utbyte mot turkiska kastanjer, vilka är en riktig flopp.

--- ooo The F r U i t Y candy ooo

Cloetta hallonbåtar
Frukttugg - Malaco slutade ge ut de här efter vad jag tror var någon stor produktionsmiss som gjorde att ett stort antal fick smak av terpentin på det sega inret som egentligen skulle smaka vanilj. Synd på världens bästa godis som jag har ätit X antal kilo av.
Haribo persikor
Smultronhjärtan
- Gärna såna från aroma. Det stavas: Svensk klassiker
Rabarberstänger
- Varför RABARBER? Tillåt mig att skratta men det är bland det värsta skämt jag hört. Någon sorts jordgubbs-"lakrits" med någon sorts fyllning som INTE smakar rabarber. GG Pingvin. Skulle sålt det som ett skämt till filmen "Happy Feet". Jag kan höra dialogen redan
- "Smakar som rabarber!"
- "... rabarber?"
Körsbär
- http://www.karamellkungen.se/candyking/main.nsf/assortment/21F53E59D7DE6A5EC1256EE5004241B5
Géléhallon
- Här har jag inte riktigt insikt om vilket sort det är som är bäst faktiskt. Men det är inte Webes(numer Toms) - vilka jag tror populära karamellkungen säljer. Men det finns någon sort någonstans som är mördande god
Skumbananer
Lyckebär

--- ooo Fuzzy, sour, poppin', tongue imploding delicacies ooo

Rosa, sura skumbananer
Fuzzy hjärtan
- Snubblade över den här sorten på lokala ica häromveckan. Geniala jordgubbsdrömmar som man kan äta nästan hur mycket som helst av.
Sura skum-S-märken - Utstickaren här är den underbara blekgröna varianten som är en melonkanon!
Soda pops
Cola pops
Sura colanappar -
Vitbrun klassiker som finns med på varje fotografs bild av godisblandningar
Hästkastanjer - Ett av haribos genidrag(éer) ... höhö...

--- ooo Till julen ooo

Skumtomtar!
Knäck
5-minuterskola - Sirap, smör, socker, kakao, gnutta mjöl... Koka i micro/kastrull. Experimentera! (utifrån ett grundrecept)
Aladdin - Bättre julklapp än paradis. Men egentligen finns det ju mycket bättre delikatesslådor om man vågar prova något annat
After Eight
Polkagrisar -
Made the list a second time! Record breaker! ... breaks your teeth as well...
Fudge - Britterna har bra traditioner också. Fudge ska inte köpas i plockgodishyllor! Have some sense of dignity!
Marmeladkulor
Twistpåsar -
Hjälp vad dyrt för sådan skral kvalité men onekligen en svensk julklassiker. För att liva upp det tråkiga kan jag rekommendera att blanda en lakritsfudge med en nougatcrisp för lite lakrits-choklad glory
Bridgeblandning - Liksom twist och allt det inte en av de bättre svenska klassikerna, även om den är välsåld. Det är ju bra julstämning men det är inte värt att köpa jämfört med vad man annars kan hitta på. Prova istället mörka romerska bågar med hela mandlar eller någon annan kul blanding.
Marsipan
Turkish delight
Geisha

Allt vad choklad, nötter, nougat och kola heter! Var bara inte för snål med sockret. Man ska vara glad och snäll i juletid. Passar perfekt med kaffe, julmust, mandariner och pepparkakor. Men köp INTE spanskt julgodis!!!! :P

Kommentar: Du kanske undrar varför jag tar upp godis här i favoritlistan som jag inte tycker är bra och inte rekommenderar någon annan att köpa. Men jag hoppas kunna rädda dig/ få dig på bättre tankar. Det finns många sätt att njuta på. Variera mellan att köpa riktiga kvalitetsprodukter(dyrare), laga till själv och blanda olika godissorter. Hitta din egen väg till julstämningen och köp inte de stora företagens massproducerande :)


Det får väl räcka för den här gången... Det ska bli en riktig stor lista full av härlighet såsmåningom. Kommande expansion är en helt ny kategori Choklad och mycket annat tillägg
Njut och var glad!

Prelude by the dude

Yeeees, time to log the blog

Här kommer det dyka upp alla möjliga grejor om mina passioner i livet. Det ska va gött å leva, annars kan det kvitta, som någon sjöng.

Njut och var glad, det hör en människa till. Det är värt lidande om det bereder för något gott. Det är värt att jobba över ett par timmar om man en annan gång kan bjuda frugan på en dejt ut på restaurang eller en kompis på bio.
En balans som passar dig ger dig frid. Det finns inget speciellt facit. Du får hitta vad som passar vem du är. Inte vad någon annan tycker passar dig eller vad någon annan säger att du är utan vad som passar vem du är.

"Jag insåg att det inte finns något bättre för människorna än att vara glada och göra gott så länge de lever. Och när en människa äter och dricker och finner glädje i sin möda, då är det en Guds gåva"
"Jag såg att inget är bättre för mäniskan än att hon gläder sig i sin gärning, ty det är hennes del..."

Predikaren 3:12-13, 22

"Se detta är vad jag har insett: Det är gott och skönt att människan äter och dricker och gör sig goda dagar mitt i sin möda, när hon strävar under solen, de levnadsdagar som gud ger henne. Ty detta är hennes del. Om Gud ger rikedom och skatter åt någon och dessutom förmåga att njuta av det och ta ut sin del och finna glädje i sin möda, då är det en Guds gåva. Ty han tänker knappt på sina levnadsdagar eftersom Gud ger honom glädje i hjärtat."

Predikaren 5:17-19

Så har Salomo skrivit och han var en av mänsklig historias största kungar som styrde nationen Israel som världens mäktigaste vid den tiden, om jag har förstått saken rätt. Väldigt rikt var det, hur som helst och pengar är ofta ett tecken på framgång. Sen var han berömda vida omkring, till de yttersta staterna, och berömmelse är ofta ett tecken på framgång.

Ovan nämnda är alltså bibelord. Eftersom jag min högsta passion i livet är Gud blir det en del av den varan eftersom Guds ord är fyllt av Gud.