Demoner


Något som är vitt spritt är att klanka ner på demoner. Ser man t.ex. på anime så ser man vad ett folk som faktiskt är lyhört för det andliga säger: Demoner är onda, men det kan vara helt rätt!

Ordet demon kommer från grekiska daimon. Från början var aldrig daimon nödvändigtvis illvarslande, utan bara en lägre form av andlig kraft. De kunde ge avvägda råd och hade många influenspunkter.

Kristna, vilka jag hatar och vars hela kultur jag förklarat krig mot, vill gärna få det till att ont är dåligt och demoner är fel. De bänder bibeln för att försöka få den att säga vad de själva behagar. *Om* man läser på riktigt kan man se om det enda bibelstället som innehåller ordet "demon" att det inte är vad de tror på.

boken Jakobs brev, kap 3: "13 Är någon bland er vis och förståndig, då skall han visa sina gärningar genom ett klokt och vänligt uppträdande. 14 Men bär ni på bitter avund och stridslystnad i ert hjärta, skall ni inte skryta och tala emot sanningen. 15 En sådan vishet kommer inte ovanifrån utan är jordisk, oandlig, ja, demonisk. 16 Ty där avund och stridslystnad råder, där råder också oordning och allt som är ont. 17 Men visheten ovanifrån är först och främst ren, vidare fredlig, mild, foglig, fylld av barmhärtighet och goda frukter, opartisk och uppriktig. 18 Rättfärdighetens frukt sås i frid och ges åt dem som skapar frid."

"En sådan vishet" betyder att stridslystnad är en form av vishet, att det har sin plats i Travel-sfären. Han berättar om just den visheten att den är själsligt känslig. Folkbibeln översätter "oandlig", men det är helt åt pipan. Psuchikos referar till själen, och översätts i den engelska översättningen jag har här: "sensual". Modernt språk skulle jag säga att uttrycket "touchy" är väl passande i sammanhanget.
Jaha... så det han pratar om är att den här visheten trivs med oordning och allt som är ont.
Ondska bör betecknas som en riktning, och riktning är ju den ena pelaren i Special. "Allt" kan man säga är den andra pelaren i Special. Special är "Allt Ditåt"/"Allt Framåt"/Tid/Liv beroende på vilken benämning som du föredrar :P. Oordning är en del i Thrill, liksom en rufsig frisyr.

Det han i grund och botten behandlar är om att kontrollera skryt och så ha möjlighet att bära rik frukt. Hela boken i sig handlar väldigt mycket om självkontroll och den här versen hör precis ihop med det... att vissa saker som du har inom dig kan du inte snöra ut hursomhelst eftersom det är ett touchy ämne. I de här sammanhangen var det väldigt blandat med sådana som man kallade "barn" eller "unga" i tron som de äldre och starkare skulle värna om för att alla skulle kunna växa tillsammans. Det är en väldigt stor del av innehållet i Nya Testamentet.

Ja, om det demoniska nu har sin plats, vad är det då som är fel och dåligt på riktigt? Om man vill vara bibelfokuserad så använder Hanok ordet Sataner och bibeln använder Satan, oren ande och fallna änglar. Dessa använder kraft osunt - FEL. De är falska, inte framför allt onda. Även här säger ju bibeln att Satan framställer sig själv som en ljusets ängel. Ska man trycka en falsk 100-lapp försöker man göra den så lik som möjligt, så att folk ska missta sig.





Om man inte bryr sig om bibeln eller kultur och ändå inte vill att det här ska vara bortslösad läsning..:
Svenskt offensivt språk använder t.ex. "djävlar" och "satan". Ordet djävul härstammar från diabolos och betyder satan - en som förtalar. Dessa termer talar alltså om det falska folket av Satans rike.
De används vanligen genom att argt skälla "Satan!" underförstått: "ditt äckel är dåligt."
Eller när man är imponerad: "Satan..." exempelsyfte: "dåligt att jag inte redan har mer av det här sedan förut."

Att använda de termerna i välmenande syfte bör betraktas som fel. Att hålla fast vid, uppskatta, ära eller bete sig på något liknande vis i samband med dåligt, fel och falskt är dumt.

Kommentarer
Postat av: Rob

intressanta tankegångar!

men om det är Gud=renhet som vi följer, och Satan=falskhet vi inte följer... så kan man ju i och för sig säga att Godhet/Ondska blir "i betraktarens öga". Såå, vad är i så fall ondska, och vad är/kommer ursynden ifrån?



peace =)

2010-01-16 @ 17:52:42
Postat av: Olle

ursynden är Satans högmod. Han försökte göra sig själv lik Gud. Alla som syndat därefter har underrättat sig hans auktoritet.

Synd är inte ond eller god. Synd är fel, det är inte i linje med Guds vilja.

T.ex. så proklamerar Jesu kors en vinst som ska sätta Satans rike i submission - underlydnad. Men han springer runt i avoidance - undvikande.



Vad gäller ondskans natur lägger jag upp ett nytt inlägg...


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback