Äta träd?

Visst, kittlar dödsskönt i kistan...

Sommarsmaker som nypon, glass och strå har ringt i min mun idag och tillsammans med tidigare händelser kom jag in på att börja fundera på trä och dess aromer.
Whiskey lagrar man ju i trä under lång tid för att den ska smaka... trä... och är en erkänd livsnjutarkomponent likt lakrits eller choklad så här är det ju något man måste ta hänsyn till förstår du. Inte blir det bättre av att en av de mer uppskattade vanliga restaurangrätterna är plankstek som är en fin köttbit på en planka så att den ska smaka planka. Ja, det träslaget alltså. "Ursprungligen var plankan gjord av hickory men numera tillverkas den av ek"

... För övrigt kändes "whisky" väldigt konstigt för mig som är van att skriva "whiskey". Jag menar... om det hade varit en verklig försvenskning borde det väl vara "wisky". Jag skriver det som låneord iaf :P

Annat trä man äter är t.ex. bark i form av kanel som är en del i den mycket viktiga smörjelseoljan som används av judarna på altaret när man offrade, enligt instruktioner i gamla testamentet, och för att helga allting som användes i tempeltjänsten inför Gud osv.

Jag poängterar vikten i det jag säger :P

Annat trä man äter är rötter såsom lakrits , som vi har erkänt är en viktig del i varje finsmakares vardag ;p [rekommenderar att du kikar in på länken beträffande lakrits jag skrev i ett av mina allra första dagboksinlägg... Ähum! Jag menar... weblog:sinlägg. Jag skriver väl inte varje dag heller? ;)]

Jaja, gå och käka trä nu! Det är nyttigt.
Jag vill vidare och prata strå

Whiskey, öl, must och liknande drycker är gjorda på strå och är mycket uppskattade i vardagen.
Jag gjorde en efterrätt idag, kan man säga, med havre, mörk sirap och kardemumma. Den mörka sirapen har ju lite mer melass i sig och i kombination med det andra gav det en härlig sommarsmak av solvarm veranda. Det var gott! Tillräckligt för att få mina kuggar rullande och mina fingrar trippandes, vilket du märker.
En dryck jag åtnjöt mycket i Thailand var japanska Oishi(jap. delikat) som är milt, kallt grönt te med smak av strå och honung i olika varianter.

Övrigt om Oishi(för den intresserade): De härstammar från japan med produkter av japanskt ursprung, men är etablerade i Thailand. "At present, our products are exported to international markets such as Laos, Cambodia, Brunei, Australia, New Zealand, Germany, Switzerland, Hungary, Sweden, Spain, South Africa, St.Martin, Barbados and the U.S.A." Sajten är på thailändska och engelska.

!!! Men nu ska du inte bara komma undan här med enkelt tänkande. Är du medveten om vad jag egentligen skriver? Jag började själv analysera mina ord- det händer från gång till gång- och tänkte att det passar utmärkt att ha lite adjektivsanalysering! Det är väldigt vanligt att man säger att något smakar gott, utsökt, delikat eller andra ord, men är man medveten om vad man egentligen säger?

Jag skrev en liten egen ordlista. Den är inte speciellt organisatorisk, retorisk eller whatever... jag bara skrev den; men den kan nog få igång tankarna så du kan börja tänka själv också

----

delikat - finkänsligt, med precision; möjligtvis graciöst
mumsigt - passar väl för att mumsa i sig, påminner om mums mums. Jag skulle väl likna det vid en björn som äter tårta eller ett barn med ett singoallakex som lyfter av kexbiten och slickar i sig sylten och det övriga
smaskigt - passar väl för att smaska i sig. Mer brådskande munrörelser, mer hungrig attityd
extraordinärt - utöver det vanliga
fantastiskt - likt mina fantasier; träffar de yttersta, inte fullt utforskande gränserna av mitt medvetande
gott - graciöst, behagfullt, passar mig
otroligt - utöver den här världen
magnifikt - stort
härligt - kraftfullt, tungt, (pressande)
sagolikt - Hört talas om, men aldrig upplevt (förens nu)
förtjusande - drar iväg mig
behagligt - milt, mjukt, passar mig
nostalgiskt - påminner mig om goda tider
berikande - får mig(mitt medvetande) att växa
underbart - möjligt till att göra under i mig, för mig[jfr försumbar, begärbar, uppskattningsbar]
utsökt - utvalt
läcker - attraktiv, väcker begär i mig. [här skulle man kanske behöva forska i ordets rot och jag har inte tillgång till lexikonen, men det är typ något sånt där...]

---

Ville bara nämna det om strå och trä och rekommendera det för dig. Men det är kanske inget barn skulle vilja ha, vanligtvis. Det är smaker som tillkommer en vuxen finsmakare av högsta klass som har kommit förbi tidigare stadier av sockernjutande osv ;p
Med det här så refererar jag naturligtvis inte till ålder enligt människors sätt att tänka utan hur pass man har vuxit in i rollen som finsmakare. Ålder i kroppen är inte ett generellt sätt att mäta hur långt man kommit, utan bara en mängd levnadsår; en resurs som kan vara förbrukad eller oförbrukad.

Kommentarer
Postat av: Dan-E

Jag tycker mig minnas att whiskey är skotsk och whisky är amerikansk. Men det kan vara tvärtom. I vilket fall har stavningen stor betydelse, och har inte med översättning att göra utan med vilken produkt man pratar om. Ungefär som julmust och påskmust - vet man vad man pratar om så vet man ju också vilken skillnad det är.

Att produkter som kommer från eller smaksatts av trä anses som fina (inte bara för smaken - sandelträ återfinns i många fina parfymer) beror på att trä innehåller hartser och oljor som ger en komplicerad smak. Tungan känner ju egentligen bara av sött, surt, salt och beskt. Det finns nog ingen som kommer att säga att något som smakar 100% salt (eller 50% salt och 50% sött) är delikat. Enkla saker hör vardagen till. Lukter och smaker som är komplicerade och svåra att ta till sig anser man vara mer njutningsfulla när man väl bemästrat dem. Därför är cigarr-rökning, whiskey-drickande, chokladätande, vindrickande, öldrickande, och alla såna saker högt ansedda. Det går nämligen aldrig att bli helt fullärd, och det finns alltid nya saker att upptäcka även för ett proffs. Dessutom är detta saker som även en novis klarar av att njuta av, om man inte kastar sig in i de mest komplicerade avarterna. ;)

Postat av: Olle

bra formulerat, well put :)

2007-11-08 @ 19:35:29
URL: http://ollelove.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback